Ajattelin jakaa nyt omia ajatuksia vegaanismista. 

Tää ei ole mulle mikään uskonto. Mä en itse halua syödä lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita, kuten kananmunia, ja maitotuotteitahan mä en pysty syömään allergiani vuoksi. Mä en halua tuputtaa kenellekään vegaanismia, mun mielestä jokainen saa pistää suuhunsa mitä haluaa. Haluan kirjoittaa tänne blogiini vegaanismista, jotta ihmiset, joita asia mietityttää tai askarruttaa, voi tätä kautta lukea mun ajatukseni ja ymmärtää mun valintaani. 

 

"SÄ ET SAA SYÖDÄ JUUSTOO, ET OO MIKÄÄ VEGAANI!!!!!11"

VÄÄRIN. Mä saan syödä, mitä mä haluan. Jos menen kylään johonkin, jossa tarjolla on kasvisruokaa, niin kyllä - voin syödä sitä. En halua rajoittaa läheisiäni tai omaa elämääni niin, etten pysty koskaan syömään missään mitään. Jos mä syön kerran viikossa maitoperäistä juustoa, ei mun vegaanisuus lopu siihen. Mä itse en osta maitotuotteita enkä eläinperäisiä tuotteita. MUTTA jos minulle on ostettu/tehty vaikkapa pitsa, jossa on mozzarellaa, minä voin kyllä syödä sen. Itse en valitsisi maitotuotevaihtoehtoa, mutta ei mun maailma siihen kaadu. Lihasta kieltäydyn kuitenkin täysin, mua oksettaa pelkkä ajatuskin siitä, että laittaisin sitä suuhuni. Sitten vielä ihan tällaisena pikku faktana, juustoja löytyy vegaanisina, samoin maitojuomia, tuorejuustoja, rahkoja ja jugurtteja.... Tunnetuimpia merkkejä taitaa olla OATLY ja Alpro. Käy kurkkaamassa niin yllätyt. 

           b7aef9898f3811a34b49c70a23c14fde.jpg

 

"JOS KÄYTÄT VIELÄ NAHKAA TAI VILLAA, ET OO TÄYS VEGAANI"

Just joo. Mulla on nahkakenkiä ja villapaitoja ajalta, milloin olin vielä sekasyöjä enkä tiennyt maailmanmenosta juuri mitään. Ja ei - en ole heittämässä niitä pois tai lopettamassa niiden käyttämistä. Miksikö? Siksi, että mä olen joskus ne ostanut, ja musta siitä tulisi enemmän ympäristölle haittaa kun hyötyä, että heittäisin ne roskiin. En kuitenkaan aio enää jatkossa ostaa mitään nahka- tai villatuotteita, ei sovi enää mun ajatusmaailmaan tukea tällaista tuotantoa. 

                        how-can-you-tell-if-someones-a-vegan.jpg

 

"NO OOTKOS VAIHTANUT KAIKEN KOSMETIIKAN VEGAANISEKSI????????"

En ole vaihtanut. Otetaas nyt faktat taas esille. Ensimmäiseksi, olen lähihoitaja. Kaikkihan sen tietävät, ettei lähihoitaja tienaa kummemin. Mulla ei kertakaikkiaan olisi varaa ostaa kaikkia kosmetiikkoja uusiksi, ihan vaan siksi, että miellän itseni vegaaniksi. Ja taas, olisiko siitä enemmän haittaa ympäristölle, että heittäisin ne roskiin vai käytänkö ne loppuun. Jep, niinpä niin. Sitten kun tulee aika ostaa uusia meikkejä, tottakai valitsen vegaanisen vaihtoehdon. 

                                    hqhqh.jpg

"SÄ TUHOOT ENEMMÄN LUONTOA VEGAANINA KUIN LIHANSYÖJÄNÄ!"

SIIS MITÄ? Tämä on ollut ehkä hauskin kommentti, mitä olen saanut, kun olen kertonut päätöksestäni olla vegaani. Mun mielestä tämä kommentti kertoo enemmän siitä, kuinka tällä henkilöllä ei ole ollut riittävästi tietoa edes puhumaan asiasta. Tää on mun mielestä, suoraan sanottuna, tyhmimmästä päästä. Tämän hetkinen tilanne ilmastonmuutoksen kannalta on todella hälyyttävä, ja yksi suurimmista tekijöistä on karjatalous. Näin suurella lihatuotannolla ei maapallo kestä enää kauaa. Sademetsiä joudutaan kaatamaan sen takia, että saataisiin lisää laiduntilaa sekä ruokaa karjalle. Mikä taas vaikuttaa ilmastonmuutokseen isolla mittakaavalla. Iso osa soijatuotannosta menee myös karjalle, jotta saataisiin pieni määrä lihaa ihmiselle. Kun taas olisi järkevämpää ihmisen syödä soijatuotteita, jotta ympäristö voisi hyvin. Se, että niin suuri määrä soijatuotannosta menisi ihmisille, eikä karjalle, vaikuttaisi se myös nälänhätään. Myös puhtaasta vedestä alkaa tässä maailman tilanteessa olla pulaa. Yhden pihvikilon tuottamiseen tarvitaan 15400 litraa vettä, kun taas viljakasvien tuotannossa veden tarve on jopa kymmenen kertaa pienempi. Näiden faktojen jälkeen, en usko, että tuhoan enemmän luontoa. En ollenkaan. Mun mielestä ihannetilanne olisi, että jokainen vähentäisi lihansyöntiään ja eläinperäisten tuotteiden syöntiä, ja korvaisi nämä kasvipohjaisilla tuotteilla. Suomessa lihansyöminen on mun mielestä ihan älytöntä, kun sitä rupeaa ajattelemaan. Perussuomalainen syö lihaa tai eläinperäistä jokaisella ateriallaan, vaikka se ei olisi tarpeen. 

            04a3e0ac62abc1e14f5958ae3a54c755--vegeta

"EI SE AUTA, ETTET SYÖ LIHAA. NE TAPETAAN KUITENKIN!"

No, ei ainakaan mun tarpeideni vuoksi. Jos jokainen ihminen vähentäisi lihansyöntiään, ei eläimiä tarvitsisi tappaa niin paljoa. Onhan se ihan selvä. Jos ei ole kysyntää, tarjonta vähenee. Mä en halua ottaa omalle tunnolleni sitä, kuinka joku pieni vasikka on erotettu omasta emästään sen takia, että saisin neljä kuppia maitoa ja pihvin päivässä. 

           afa919d4abc0124862b060e63f8a0cb9--go-veg

"IHMINEN ON LUOTU LIHANSYÖJÄKSI!"

Ja tämän lohkaisun sanoi rakas avomieheni. VÄÄRIN tämäkin. Ihmistä ei ole luotu lihansyöjäksi. Tästä syystä meillä ei ole teräviä hampaita, pitkiä raatelevia kynsiä tai ruuansulatuskanavamme ei ole kauhean aktiivinen. Ihminen on kehittynyt ja sopeutunut sekasyöjäksi ajan mittaan, mutta meitä ei ole luotu siihen. Liha- ja maitotuotteiden syönti lisää kolesterolia, syöpäriskejä, sydän- ja verisuonitauteja sekä aiheuttaa iho-ongelmia. Myös aiheuttaa 2. tyypin diabetestä ja ylipainoa. Jos ihminen olisi luotu lihansyöjäksi, tuskin kehomme reagoisi näin. Ja tämä tunnettu "laktoosi-intoleranssi" on ihan pelkkää kehon viestintää, ettei sinne kuulu lehmänmaitoa. Lehmänmaito on luotu vasikalle kasvujuomaksi, ei ihmiselle. Lisää tästä aiheesta löytyy tuolta oikealta kohdasta "10 myyttiä maidosta". 

         4bae3a4a41dfad390fc4a79e2c045ee2.jpg

Tämän ei siis ole tarkoitus tuputtaa vegaanismia, vaan saada sinut miettimään omia valintojasi. Ja samalla perustelin oman kantani. Annetaan jokaisen olla ja elää, jooko. 

Toivon, että edes pieni kiinnostus aiheeseen heräsi sulla, ja lähdet lukemaan aiheesta lisää! Ja ehkä suositkin ensi kerralla syödessäsi enemmän kasvispohjaista kuin eläinperästä :) 

 

Lähteet: WWF, Vegaaniliitto